Съществуващо положение

Географска характеристика

Град Севлиево се намира в Централна Северна България, близо e до географския център на страната с географско положение 43° 1' 32" сев. ш. и на 25° 6' 48" изт. д.

Градът е административен център на община Севлиево и е втори по големина в област Габрово.

Надморската височина на града е 201 м, но това е най-ниската точка на общината. По билото на Стара планина някои върхове достигат до 1900 м надморска височина, а полупланинският терен е със средна височина 400-700 м. Площта на урбанизираната територия е приблизително 540 хектара. Теренът е изключително равнинен, с денивелация приблизително 20 м.

 

СЪЩЕСТВУВАЩА КАНАЛИЗАЦИЯ

Канализационната мрежа на град Севлиево, в основната си част, е смесена система. Съществуващите улични канали към момента обслужват около 90% от населението на града. В края на 2009 г. е завършено строителството по програма ИСПА и е пусната в експлоатация градската пречиствателна станция за отпадъчни води на гр.Севлиево, която в момента действа със занижени стойности (товари по замърсяване) спрямо проектния си капацитет. Налична е голяма ексфилтрация от тръбите на канализационната система и голяма инфилтрация в тръбите при високо ниво на подпочвените води. Тази инфилтрация разрежда наличното органическо замърсяване на отпадъчните води и може да доведе до затормозяване и прекратяване на пречиствателния процес в ПСОВ.

Отпадъчните води от някои райони и квартали (южна градска част, източна промишлена зона, кв.“Балабанца“, м.“Балък ямасъ“ и др. крайни зони) се събират от второстепенни или индивидуални улични канали ( не се отвеждат до ГПСОВ), а се заустват в близки водни течения и в главния приемник за територията – р.Росица. Това създава предпоставка за замърсяване на течащите води, а потребителите, които ги използуват за различни стопански цели, търпят материални щети. Не е за пренебрегване и факта, че постигането на устойчиво местно развитие на града в голяма степен зависи от осигуряването на по-добро управление на водите на неговата територия на основата на доизграждане и рехабилитация на канализационната мрежа и осигуряване на пречистването на целия поток от битово-фекалните води и тези от промишлеността за цялата територия на агломерация Севлиево.

 

СЪЩЕСТВУВАЩА ВОДОПРОВОДНА МРЕЖА И ВОДОИЗТОЧНИЦИ

Съществуващата водопроводна мрежа в гр.Севлиево е изградена в периода 1948 – 1988 год. на миналия век. Мрежата е била изградена предимно от азбестоциментови (АЦ) тръби с различни диаметри - Ф60, Ф80, Ф100, Ф125, Ф150, Ф175, като 2009 и 2010 г. се извърши подмяна на най – компрометираните участъци с PEHD в североизточната част на града. Азбестоциментовите водопроводи са силно амортизирани и създават множество аварии. Загубите на вода към момента за гр.Севлиево са високи.

Абонатите на вода имат на 100% водомери, както за жилищата, така и за промишлените предприятия. Максималният напор се контролира от основния водоем НВ Запад с вместимост 11 000 куб.м., който е разположен на най-високата кота /269,00м/ и е в границите от 50,00 м до 65,00м.

В момента гр.Севлиево се водоснабдява от:

• речни водохващания на р.Росица, р. Зелениковец, р.Багарещица, р. Видима, р. Мокра Бяла;

• водохващане и ПС в м.”Чешме дере” ;

• шахтови кладенци и БПС в м.”Разсадника” /западно от гр.Севлиево/ .

Водата след пречистване в ПСПВ „Стоките” се подава към гр.Севлиево по два основни клона, условно наречени „Източен” и „Западен”.

 

Съществуващи довеждащи водопроводи

- “Източен” водопровод е изграден преди около 50 години заедно с ПСПВ „Стоките” и е бил предназначен за водоснабдяване на гр.В.Търново, гр.Севлиево и селата между двата града. Водопроводът е с диаметър Ф546 от ПСПВ „Стоките” до Н.В.1250 куб.м. в м. „Витата стена”, от там до гр.Севлиево е с диаметър Ф250.

- „Западен” водопроводен клон с диаметър Ф630 и дължина от около 17 км от ПСПВ „Стоките” до Н.В. 11 000 куб.м. в м.”Кушлева могила” е основният външен захранващ водопровод за гр.Севлиево.

Съществуващи напорни водоеми

- Напорен водоем – Н.В. 1250 куб.м. в м.”Витата Стена”

- Напорен водоем – Н.В. 11 000 куб.м. в м.”Кушлева могила”

 




« назад

Този сайт е създаден по проект "Инвестиционен проект за рехабилитация и разширение на водопроводна и канализационна мрежа на град Севлиево", Договор за безвъзмездна финансова помощ №DIR – 51011116-C060 от 14.12.2012 г., финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и правителството на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2007-2013". Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от Община Севлиево и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Европейския съюз и правителството на Република България, представлявано от Министерство на околната среда и водите.