Част КАНАЛИЗАЦИЯ

 Линейна инфраструктура

Проектът предвижда реконструкция и доизграждане на канализационната мрежа на града с обща дължина 16 355 м, от които:

  •  новоизградена канализационна мрежа за фекално – битови води – 2498 м;
  •  новоизградена смесена канализационна мрежа – 22 м;
  •  реконструкция на главни канализационни колектори - 8299 м
  •  дължина на реконструирана второстепенна канализационна мрежа – 3721 м;
  •  дължина на напорни тласкатели – 1 125 м;
  •  отливни канали и брегови засуствания – 690 м.

Проектът включва реконструкция и подмяна на седем главни канализационни колектора, с диаметри от DN300 до DN1200, кръгли тръби от полимерен (РР) материал.

Към главните колектори са предвидени за реконструкция и подмяна определен брой второстепенни канализационни клонове:

- в южната жилищна зона се предвижда за изграждане изцяло нова канализационна мрежа за фекално-битови води. За отвеждане на акумулирания отпадъчен поток към ПСОВ се предвижда нова КПС “Юг“ с напорен тласкател към заустване в съществуваща шахта. Помпената станция се разполага в края (топик) на пресечка на ул.“Марин Попов“ под уличната и тротоарна ивица. Действащите към момента отделни улични клонове в зоната се запазват за експлоатация само като дъждовни. За целта е нужно превключване на всички функциониращи сградни канализационни отклонения към новоположените битови клонове;

- Източната промишлена зона се отводнява чрез нова мрежа и КПС “Изток“. За прехвърляне на отпадъчните води, събрани в черпателя на КПС, се изгражда напорен тласкател до заустване в главен канализацонен клон IX от мрежата на гр.Севлиево. За строителство на КПС е отреден общински парцел, разположен в кв.79, УПИ II по плана на гр.Севлиево;

- в кв.”Балабанца” има изградена и действаща смесена канализационна мрежа. За преустановяване самостоятелното заустване на отпадъчни води в р.Росица се предвижда изграждане на канализационна връзка за акумулиране на целия отпадъчен поток от квартала, нов дъждопреливник, отливен канал към дъжопреливника и нова КПС “Север“ с тласкател към нея. За целта е отреден общински парцел, разположен в УПИ I, кв.16 по плана на гр.Севлиево. В имота на КПС се предвижда изграждането на Дъждопреливник No7, част от цялостната канализационна мрежа на гр.Севлиево за контролиране на отпадъчния поток по време на дъжд.

Освен изграждане на нови канали по определените за целта улици се предвижда и реализацията на допълнителен дъждопреливник No6, разположен на кръстовището на ул.“Видима“ и ул.“Ал.Верещагин“. Целта на заложения преливник е да облекчи хидравлично функционирането на главен колектор IV, отводняващ цялата южна територия на града, както и няколко по-големи промишлени предприятия. Трасето на отливния канал от Дъждопреливник 6 преминава през имота на държавната психиатрична болница, през зелени площи и дигата на р.Росица до заустването във водния обект. Отливният канал включва 278 m’ вкопан тръбопровод и 129 m’ открит участък (тип канавка). Предвижда се преминаването през дигата да стане по открит способ – разрушаване на дигата в участъка на преминаване и възстановяване на профила на земнонасипното защитно съоръжение.

Канализационни помпени станции

  • КПС „Изток”

За бъдещото отдводняване на Източната зона е планирано изграждането на шахтова модулна канализационна помпена станция за битово-фекални води и промишлени води от функциониращите в района промишлени производства и дейности. КПС ще отводнява територия с обща площ от около 93 ha, като отпадъчните води се отличават с концентриран характер. За строителство на КПС е отреден общински парцел, разположен в кв.79, УПИ II по плана на гр.Севлиево. Отпадъчната вода постъпва в черпателния резервоар на КПС, където са разположени работна и резервна потопяеми помпи. В сухата шахта са разположени арматури, тръбни разводки, ел.табло с метален шкаф и аварийна тръбна връзка за източване на напора. Тласкателният тръбопровод от КПС се предвижда да премине под р.Росица чрез хоризонтален сондаж до достигане на новопроектирана шахта от реконструиран главен клон IX с размер Ф500 PE тръби, трасиран по ул.”Велика и Георги Ченчеви”. Проектната дължина на тласкателя е 145 m’ РЕ тръби.

  • КПС „Север”

За отдводняването на ква. „Балабанца” е планирано изграждането на шахтова модулна канализационна помпена станция за смесени битово-фекални и непрелети дъждовни води. КПС “Север“ ще отводнява територия с обща площ от около 17ha. За целта е отреден общински парцел, разположен в УПИ I, кв.16, по плана на гр.Севлиево. В имота на КПС се предвижда изграждането на Дъждопреливник No7, част от цялостната канализационна мрежа на гр.Севлиево, за контролиране на отпадъчния поток по време на дъжд. След дъждопреливника смесената отпадъчна вода постъпва в черпателния резервоар на КПС, където са разположени работна и резервна потопяеми помпи. В сухата шахта са разположени арматури, тръбни разводки, ел.табло с метален шкаф и аварийна тръбна връзка за източване на напора. Тласкателният тръбопровод от КПС се предвижда да бъде положен през територия извън регулация. За узаконяване на трасето на напора е изготвен, съгласуван и одобрен ПУП - Парцеларен план. Трасето на напорния талскател преминава през общински имоти под Главен път I-4/Е772 през проходим плочест водосток и сондажно под р.Росица до достигане на шахта от съществуващ Главен събирателен колектор I, разположена в кръстовището на ул.”Дедерица” и ул.”Ахмед Татаров”. Проектната дължина на тласкателя е 598 m’ РЕ тръби, с номинално налагяне за 6 атм. В участъка на преминаване под дъното на р.Росица тръбите се предвиждат от материал РЕ с номинално налягане – 10 атм.

За събиране и оттвеждане на целият отпадъчен поток към бъдещата дъждопреливна шахта се проектира обща канализационна връзка с дължина 17 m’ тръбен диаметър Ф800, която акумулира общите отпадъчни води на въществуващите канализационни клонове по ул.“Руен“.

  • КПС „Юг”

За отдводняване на тази част на града е планирано изграждането на шахтова канализационна помпена станция за битово-фекални води. Тя ще отводнява територия с обща площ от около 12 ha. Предвижда се КПС да бъде изградено под улично платно и тротоарна зелена площ на прилежаща улица на ул.”Марин Попов” в близост до оградата на подстанция “Севлиево“. КПС “Юг“ се разполага в най-ниската точка на отводняваната територия. Тласкателният тръбопровод от КПС се предвижда да бъде положен изцяло по общински улици до достигане на шахта от съществуващ уличен канал 2-IV с размер Ф800 бетон, разположена при кръстовището на ул.”Зелениковец” и ул.”Марин Попов”. Планираната дължина на тласкателя е 382 m’ РЕ тръби, за минимално налягане 6 атм.

Битовите води от прилежащите имоти ще се отвеждат чрез СКО (сградни канализационни отклонения) и с помощта на новопроектирани канализационни клонове до КПС, разположена в най-ниската част на зоната, от където отпадъчните води се препомват с тласкател към съществуваща РШ. Тласкателният тръбопровод (РЕ тръба, PN6) ще се положи по ул.”Марин Попов”, част от второкласната пътна мрежа, успоредно на битовия канализационен клон и реконструирания водопровод

Главната улица е с асфалтова настилка, която при полагане на линейната ВиК инфраструктура ще бъде разрушена и в последствие възстановена за съответното натоварване от МПС.




« назад

Този сайт е създаден по проект "Инвестиционен проект за рехабилитация и разширение на водопроводна и канализационна мрежа на град Севлиево", Договор за безвъзмездна финансова помощ №DIR – 51011116-C060 от 14.12.2012 г., финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и правителството на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2007-2013". Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от Община Севлиево и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Европейския съюз и правителството на Република България, представлявано от Министерство на околната среда и водите.