МИНИСТЪР ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА: 12 000 ДУШИ ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ НОВАТА ВИК МРЕЖА НА ГРАД СЕВЛИЕВО

        Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева взе участие в официалната церемония по финализиране на дейностите по „Инвестиционен проект за рехабилитация и разширение на водопроводна и канализационна мрежа на град Севлиево“. На церемонията присъстваха кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов, народният представител г-н Цветомир Михов областният управител на Област Габрово г-н Николай Сираков, зам. - кметът на община Севлиево и ръководител на проекта инж. Калина Георгиева, общински съветници.

В общата стойност на проекта (18 890 193,03 лв.), финансиран по Приоритетна ос 1 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води“ на ОП „Околна среда 2007-2013 г.“ , са включени разходи за изпълнение на строително-монтажните дейности, строителен и авторски надзор, публичност, одит, разходи за техническа помощ и управление на проекта.

„От придобивката ще се възползват около 12 000 души, които до този момент не са имали модерна канализация“, отбеляза министър Василева. „В Севлиево има добре развита промишленост и в момента се надграждат съществуващите системи. Това е предпоставка за привличане на нови инвеститори“, допълни Василева.

С реализацията на проекта в продължение на над две години се реконструира и доизгради ВиК мрежа с дължина 21 643, в т.ч. реконструирана канализационна мрежа с дължина 12 304 м, 2 804 м новоизградена мрежа в южната и източна зони на град Севлиево, новоизградени три канализационни  помпени станции КПС „Север”, КПС „Юг” и КПС „Изток” с напорни тласкатели към тях с обща дължина 1 158 м, два дъждопреливника и рехабилитиран водопровод с дължина над 5 км.

Новата ВиК мрежа доведе до намаляване инфилтрацията в канализационната система и предотвратяване разреждането на битовите води с подпочвени, което от своя страна намали замърсяването на подземните води. Съвременните материали, технологии и начина на изпълнение на строителните дейности гарантират  здравословни и безопасни условия за поддръжка на канализационната и водопроводна мрежа на град Севлиево и в същото време поддържане на обществената хигиена и здраве на жителите на града.

“Министерството на околната среда и водите и занапред ще подпомага община Севлиево при изпълнение на екологосъобразни проекти“, каза в заключение министър Василева.

Снимков материал от събитието може да откриете в "Галерия".




« назад

Този сайт е създаден по проект "Инвестиционен проект за рехабилитация и разширение на водопроводна и канализационна мрежа на град Севлиево", Договор за безвъзмездна финансова помощ №DIR – 51011116-C060 от 14.12.2012 г., финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и правителството на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2007-2013". Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от Община Севлиево и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Европейския съюз и правителството на Република България, представлявано от Министерство на околната среда и водите.